Öckerö Pride bildades som en motreaktion

Våren 2016 höjde medborgare i Öckerö kommun sina röster. Privatpersoner och företag flaggade med prideflaggan på sin egen mark och tjänstemän satte flaggor på sina skrivbord efter att politiken röstade nej till motionen om att hissa prideflaggan i kommunen. Media uppmärksammade debatten, nationell press och radio bevakade frågan och samhällsdebattörer som Jonas Gardell uppmärksammade den kraften som ändå finns i det lilla samhället. Det är här föreningen Öckerö Pride vill ta vid.

Öckerö Pride startades som en motreaktion och  är en ideell verksamhet vars mål är att årligen arrangera Öckerö Pride- och Kulturfestival. Syftet är att bidra till attitydförändringar, föreningens absoluta vision är att alla ska känna sig välkomna i Öckerö kommun. Målet är att arrangera utbildningsinsatser primärt för skola, idrott och kyrka samt att arrangera Öckerö Pride- och kulturkalas varje år. Ordförande Frida Edman understryker att föreningen är partipolitisk obunden: 

– Jag var en av de politiker som skrev motionen om prideflaggan. Men för mig blev det uppenbart att den politiska vägen inte är en framkomlig väg i denna fråga i vår kommun, därför plockade jag av mig den hatten. Hatbrott ökar för varje år och det är särskilt främlingsfientliga motiv och hatbrott på grund av sexuell läggning som begås. Vi har inte tid att vänta på en politisk mognad i kommunen och vi vill inte sitta i knät på något parti – vi vill med vårt engagemang och oberoende politisk färg, etnicitet, ålder och kön öka känslan av att alla är välkomna i vår vackra kommun. 

Föreningen har över 100 medlemmar och över 1000 följare på facebook. I styrelsen sitter personer som jobbar med liknande frågor idag, personer från skola, fritidsgård och föreningar i kommunen, ungdomar och andra engagerade individer. Fokus är inspiration och utbildning samt att skapa möten för att utveckla förståelsen för HBTQ-frågor.

– Föreningen Öckerö Pride vill på ett glädjefullt och inspirerande sätt sätta ljus på HBTQ-frågor i Öckerö kommun. Vi tror att rätt metod för detta. Till våra utbildningsdagar är alla välkomna, det är viktigt för oss att alla känner sig just välkomna. säger Karin Sandström, sekreterare i föreningen Öckerö Pride. 

Föreningen är beroende av stöd från lokala och nationella aktörer. Inför 2017 års pride-kalas stöttade bland andra Hotell Trubaduren, LO, Efva Attling, Restaurang Tullhuset med flera eventet.

– Vi är ingenting utan det stöd vi får och kan få från lokala företag och individer som vill stötta oss. Vi är glada för det stöd vi fått på så kort tid men hoppas också på ett ökat stöd då vi verkligen vill göra skillnad. säger Frida Edman och Karin Sandström fyller i:

– Vi siktar högt, friskt vågat – hälften vunnet! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *